Istället för att avta i ljusstryka under några månader (som förväntades) har iPTF14hls under loppet av 2 år växlat ljusstyrka kraftigt, på ett sätt som är svårt att förklara. I en ny artikel i tidskriften Nature, ledd av Iair Arcavi (Las Cumbres Observatory, USA), bidrar Jesper Sollerman, Francesco Taddia, Ragnhild Lunnan, Anders Nyholm och förre medarbetaren Christoffer Fremling vid Institutionen för astronomi till en studie där iPTF14hls presenteras och tolkas. Nordiska Optiska Teleskopet (NOT) på La Palma har varit viktigt under observationerna av denna supernova.

Se pressmeddelandet från Stockholms universitet.

Denna bild av iPTF14hls (vid pilen) togs i oktober 2017 med Nordiska Optiska Teleskopet på La Palma. Supernovans värdgalax, 500 miljoner ljusår bort, ser ut som en orgelbunden, blå stav. Bildens synfält är ungefär 6 bågminuter i sida (1/5 av månens diameter på himlen). Bildbehandling: Francesco Taddia.
Denna bild av iPTF14hls (vid pilen) togs i oktober 2017 med Nordiska Optiska Teleskopet på La Palma. Supernovans värdgalax ser ut som en orgelbunden, blå stav. Bildens synfält är ungefär 6 bågminuter i sida (1/5 av månens diameter på himlen). Bildbehandling: Francesco Taddia.