Ett internationellt team av astronomer med stark förankring hos Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet har undersökt fjorton galaxer med bland annat rymdteleskopet Hubble. En av dessa är den bildsköna galaxen nedan. Eftersom den aldrig tidigare undersökts med den här detaljrikedomen har den inte fått något mer spännande namn än J082354.96+280621.6, vilket är en beteckning som anger var på himlen galaxen är synlig. Galaxen är uppenbart oregelbunden till formen, vilket antagligen orsakats av en krock eller nära passage med en annan galax.

The Lyman-alpha galaxy J082354.96+280621.6
ESA/Hubble & NASA, M. Hayes

Syftet med studien är att undersöka hur så kallad Lyman alfa-strålning påverkas av gas och stoft i galaxer. Lyman alfa är ultraviolett ljus med en specifik våglängd på 121.6 nanometer, som bildas när vätgas i en galax belyses med energirik UV-strålning från heta, unga stjärnor. Lyman alfa har en rad användingsområden, bland annat att upptäcka och mäta avståndet till mycket avlägsna galaxer, och därmed skapa en bild av hur Universum utvecklats från att de första stjärnorna tändes till idag.

Mer information (på engelska) och fina bilder finns här och här.