I en specialutgåva av tidskriften Science som utkommer i veckan presenteras nya rön om mekanismerna som hettar upp solens yttersta lager -- koronan. En av artiklarna bygger på data från Svenska solteleskopet (SST) på La Palma. Datan visar att solens kromosfär -- lagret mellan solytan och koronan -- är full av rörelser som tyder på magnetiska vågor. Data från NASAs Interface Region Imaging Spectrograph (IRIS) visar att de här rörelserna spelar en viktig roll i att värma koronan från 10 000 grader upp till över 1 miljon grader.

SST har tidigare använts för att upptäcka magnetiska virvelstormar i solens kromosfär. Teleskopet har en optisk kvalitet och intrumentering i världsklass, och har spelat en framträdande roll i utforskandet av solens dynamiska och magnetiska atmosfär under de senaste 12 åren.

Dr. Jorrit Leenaarts från Institutet för solfysik vid Institutionen för astronomi samarbetar med IRIS-teamet för att förstå upphettningen av solens yttre atmosfär, och har bidragit med en teorestisk plattform för att förstå bilderna tagna med IRIS.

Kontakt:
Dr. Jorrit Leenaarts