Rachael Roettenbacher. Bild: ESO

Rachael Roettenbacher har tilldelats 2017 års Olivier Chesneau-pris för bästa doktorsavhandling inom högupplöst astronomisk forskning. Med hjälp av optisk interferometri studerar hon stjärnors ytor. Ett resultat av studien är att jättestjärnan zeta Andromedaes fläckar, till skillnad från solens fläckar, inte är begränsade till ett område runt ekvatorn, utan kan finnas på alla latituder. Det betyder att stjärnans magnetfält förmodligen genereras på ett annat sätt än solens.

Kartläggningen av ytan på jättestjärnan zeta Andromedae publicerades i Nature. Rachael skrev sin avhandling vid University of Michigan i USA, och arbetar numera som postdoktorand här vid Institutionen för astronomi på Stockholms universitet, där hon fortsätter arbetet med att utöka studien. Se pressmeddelandet från ESO.