Tidigt på morgonen den 6 juni passerar Venus framför solen, för sista gången innan år 2117. Passagen är synlig från Stockholm från soluppgången fram till kl 06:40. Eftersom Albanova-teleskopet inte är anpassat för observationer av solen kommer ingen teleskopvisning att anordnas vid Institutionen för astronomi. Vi hänvisar istället till Observatoriemuseets visning.

Sedan den senaste passagen 2004 har många hundra planeter upptäckts utanför vårt solsystem, många just genom att observera när de passerar framför sina respektive stjärnor. Venuspassagen innebär ett unikt tillfälle för astronomer att finslipa de metoder som används. Genom att leta efter förändringar i stjärnors spektra när en planet passerar kan man studera planetens atmosfär och kanske leta efter tecken på liv. Om detta kommer professor Gösta Gahm från Institutionen för astronomi att föreläsa den 5:e juni kl 18 vid Observatoriemuseet (OBS! anmälan krävs!). Läs mer här.