Institutionen för astronomi

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Institutionen för astronomi

  Välkommen till Institutionen för astronomi!

  Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet, Stockholms observatorium, är Stockholms centrum för forskning och utbildning inom astronomi och astrofysik.

  HST in space

  Hubble 30 År

  Idag är en speciell dag för astronomer -- Rymdteleskopet Hubble fyller 30!

  Din arbetsmiljö när du arbetar hemifrån

  Med anledning av Corona-viruset och Folkhälsomyndighetens rekommendationer arbetar många medarbetare vid Stockholms universitet i dagsläget hemifrån. Att arbeta hemifrån ställer andra krav på arbetsmiljön, hur vi organiserar arbetet samt de sociala kontakterna, jämfört med när man arbetar på kontoret.

  Corona

  Information till studenter och medarbetare om coronaviruset

  Information om universitetets ställningstaganden relaterat till corona uppdateras löpande.

  Corona

  Distansundervisning från 18 mars

  Från och med 18 mars övergår alla våra kurser till distansundervisning. Information om formerna för detta kommer att ges av kursansvarig. Se till att du är registrerad på kursen och har tillgång till kurssidan i Athena för att kunna ta del av all information.

  Avlägsna galaxer med Hubble Ultra Deep Field

  Rymdteleskopet Hubble på Fotografiska Museet

  Just nu finns en utställning med titeln "Rymdteleskopet Hubble – en resa i tid och rymd" på Fotografiska Museet i Stockholm. Utställningen är med anledning av 30års jubileumet av teleskopets uppskjutning

  Vad forskar vi om?

  Vad händer med solen när den dör? Kan man se svarta hål? Vad händer när galaxer krockar? Dessa och många andra frågeställningar behandlas i den forskning som bedrivs på institutionen. 

  AngelaAdamo

  Möt en av våra forskare: Angela Adamo

  Varför är universum som det är, frågar Angela Adamo, en forskare i galaxgruppen på institutionen för Astronomi. Hon berättar sin historia om att komma till Stockholm från Italien.