Institutionen för astronomi

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Institutionen för astronomi

  Välkommen till Institutionen för astronomi!

  Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet, Stockholms observatorium, är Stockholms centrum för forskning och utbildning inom astronomi och astrofysik.

  James Webb-teleskopet i pepparkaksdeg

  För att fira uppskjutningen av det största rymdteleskopet människan byggt så har Rymdstyrelsen och institutionen för astronomi låtit konstruera en modell av satelliten i pepparkaksdeg.

  Plugga i Singapore höstterminen 2022!

  Är du redo för ett äventyr? Naturvetenskapliga fakulteten utlyser härmed tre terminsplatser till Nanyang Technological University (NTU) i Singapore. Ansök absolut senast den 31 januari 2022 kl. 23.59.

  Undervisning vårterminen 2022 på Institutionen för astronomi

  Regeringen och Folkhälsomyndigheten har beslutat om nya restriktioner från och med 23 december 2021 för att minska smittspridningen. För undervisning gäller att den i största möjliga mån bör bedrivas på plats med lämpliga smittskyddsåtgärder. Detta gäller i synnerhet examination och praktiska moment.

  Vad är det bästa med att läsa astronomi – egentligen?

  Vad forskar vi om?

  Vad händer med solen när den dör? Kan man se svarta hål? Vad händer när galaxer krockar? Dessa och många andra frågeställningar behandlas i den forskning som bedrivs på institutionen.