HST 30 årsjubileum beskrivande banner.

Det är en speciell dag idag! För 30 år sedan, den 24:e april 1990 så skickades Hubble-teleskopet ut i rymden. Hubble-teleskopets fascinerande historia kan du läsa mer om här (engelska)

För att fira Hubble:s 30-årsdag så har den Europeiska rymdorganisationen (European Space Agency, ESA) förberett en serie av evenemang som man kan följa online.

ESA:s beskrivning: ”Hubble har låtit oss gräva djupare ner i Universums tidiga historia än vad som tidigare trotts vara möjligt, spelade en avgörande roll i upptäckten att universums expansion accelererar, och har använts för att utforska atmosfärer hos planeter runt avlägsna stjärnor. Teleskopet har förvandlat sättet människor ser på universum genom att visa hisnande och tankeväckande bilder allt från nyfödda stjärnor till de allra äldsta galaxerna. Ett fantastiskt galleri innehållande de 100 bästa bilderna tagna med Hubble finns här.

För att fira tre decennier av framgångar inom vetenskap, ingenjörskonst, och kultur så har ESA/Hubble tagit initiativet till att involvera allmänheten i firandet på ett antal olika sätt.

Det första av dessa var en tävling på sociala medier som utforskade gömda skatter i ESA/Hubble:s bildarkiv. Bilderna med flest röster samlades ihop i en almanacka för 2020. Du kan ladda ned den digitala almanackan och läsa mer om bilderna i den här.

Idag kan du även delta i firandet av Hubble:s födelsedag! Följ instruktionerna och lägg ut en bild av din Hubble-födelsedagstårta!

Firandet avslutas med en virtuell sammankomst på ett Facebook watch party den 24:e april klockan 15:00 (CET) då vi allesammans kan beundra 30-årsjubileumsbilden, följa ”hubblecasts” som demonstrerar Hubbles stora upptäckter, och följa andra evenemang i Europa. Information om alla evenemang som äger rum den 24:e april finns här.

Du kan se jubileumsbilden som valts ut för att fira Hubble:s 30-årsdag på den här sidan efter kl 13:00 (CET), den 24:e april.

För att fira tre decennier av observationer med Hubble-teleskopet släpps nu en ny jubileumsbild. Denna bild visar en av de vackraste exemplaren av de många turbulenta nebulosor där nya stjärnor föds, som teleskopet har observerat under sin 30-åriga livstid. Det är ett porträtt av en jätte-nebulosa (NGC 2014) och dess granne (NGC 2020), som båda är en del av en vidsträckt stjärnbildande region i det Stora magellanska molnet, som i sin tur är en satellitgalax till vår Vintergata och befinner sig ungefär 163000 ljusår ifrån oss. Bilden har fått namnet ”Det kosmiska korallrevet" (the Cosmic Reef) eftersom dess innehåll påminner om världen under vattnet.

Hubble space Telescope Anniversary image
Credit: NASA, ESA, and STScI

Här finns en mer högupplöst version av bilden
Astronomi-institutionen vid Stockholms universitet önskar er all en riktigt glad Hubble-födelsedag!