Institutionen för astronomi erbjuder allmänheten möjligheten att under särskilda visningskvällar under vinterhalvåret besöka observatoriet och titta genom AlbaNova-teleskopet.

AlbaNova-teleskopet har en spegeldiameter av en meter och är därmed Sveriges största optiska teleskop i bruk. En visningskväll varar cirka 1,5 timme och innehåller ett spännande astronomiföredrag samt ett besök i kupolen för att titta på och genom teleskopet. Publiken får chansen att se något astronomiskt objekt, t.ex. månen eller en av planeterna, under ledning av en av institutionens astronomer. Visningarna ges på en grundläggande nivå som passar en bred publik. För att se visningstider och köpa biljetter, se schema och bokningar.

 
AlbaNova-teleskopet
 
 

Tyvärr kan astronomiska observationer vara känsliga för moln, nederbörd, isbildning, vind, m.m. I händelse av dåligt väder äger visningen och föredraget fortfarande rum som planerat, men då ges enbart en visning av teleskopet med kupolen stängd, för att skydda de ömtåliga instrumenten.

Vi erbjuder ett antal visningar helt på engelska. Dessa markeras i schemat med texten "På engelska/In English". Vi rekommenderar grundläggande kunskap i engelska för dessa visningar. Bortsett från den språkliga skillnaden är de engelska visningarna på samma grundläggande nivå som de på svenska.

 
Jupiter fotograferad genom AlbaNova-teleskopet
Jupiter fotograferad genom AlbaNova-teleskopet
 

 

Vi rekommenderar att besökande barn har nått skolålder för att få utbyte av visningarna.
Det är stor efterfrågan på våra visningar och biljetterna kan sälja slut snabbt. Vi ger så många visningar som vi har möjlighet till.

Undrar du över något angående våra teleskopvisningar? Se vår sida med Vanliga frågor.