Planeten Merkurius passerade 9 maj 2016 framför solen, sett från jorden. Mellan kl 13:12 och kl 20:42 (sommartid) avteckande sig planeten som en liten, svart fläck i långsam rörelse över solskivan. Med hjälp av flera olika teleskop visade Institutionen för astronomi merkuriuspassagen för allmänheten utanför AlbaNovas huvudentré. Vädret var bra och visningen pågick mellan kl 12:45 och 18:30. Över 300 personer kom till oss för att titta på merkuriuspassagen och ett nyhetsinslag i TV gjordes. Vi tackar våra besökare för visat intresse!

Denna bild av merkuriuspassagen togs 9 maj kl 17:11, genom ett 20 cm teleskop försett med solfilter. Merkurius syns som en svart cirkel till vänster i bild. Hela solytan syns inte, men några solfläckar syns till höger om Merkurius. Norr på solen är till höger i bilden. Exponeringstid 1/500 s. Foto: Magnus Näslund.
Denna bild av merkuriuspassagen togs 9 maj kl 17:16 (sommartid), genom ett 20 cm teleskop utrustat med solfilter. Merkurius syns som en svart cirkel till vänster i bild. Hela solytan syns inte, men några solfläckar syns till höger om Merkurius. Norr på solen är åt höger i bilden. Exponeringstid 1/500 s. Foto: Magnus Näslund.