De två inre planeterna Merkurius och Venus passerar vid sällsynta tillfällen över solskivan. De två senaste Venuspassagerna inträffade 2004 respektive 2012 och nästa tillfälle dröjer till år 2117. Merkuriuspassager är mer vanliga i.o.m. att de i genomsnitt inträffar 13 gånger per århundrade. Det senaste tillfället var i maj 2016 och nu är det dags igen - måndagen den 11 november mellan c:a kl. 13:30 och 19 vandrar Merkurius över solskivan. Eftersom solen går ned tidigt i Sverige kommer endast inledningen att vara synlig härifrån. Från andra platser på jorden kan dock hela förloppet observeras. Dessutom krävs som vanligt att vädret samarbetar.

Institutionen för astronomi planerar att visa åtminstone en del av Merkuriuspassagen på bildskärm i föreläsningssal FD5 i AlbaNova, Roslagstullsbacken 21, Stockholm. En kort presentation av händelsen kommer att ges kl. 13:15, varefter förloppet kan beskådas på föreläsningssalens skärm. Presentationen genomförs även 14:15, 15:15 och 16:15. Allt bygger förstås på att länkar och annan teknik fungerar som tänkt.

Denna sida kan komma att uppdateras, varför vi starkt rekommenderar att du på nytt besöker sidan innan ett eventuellt besök hos Institutionen för astronomi.

Evenemanget har avslutats.