Mellan 17-21 augusti kommer ungefär 40 astronomer från hela världen att samlas på AlbaNova universitetscentrum. Anledningen är en konferens om universums återjonisering, en viktig händelse i universums tidiga historia, för ungefär 12 miljarder år sedan. Strålning från stjärnor och kvasarer i de tidigaste galaxerna gjorde att materien mellan galaxerna övergick från att vara neutral till joniserad, som den är ännu idag.

Man vet ännu ganska lite om hur och precis när detta hände, men under de kommande åren hoppas man kunna lösa gåtan genom olika typer av observationer: radioobservationer av neutral vätgas mellan galaxerna (bl.a. med det europeiska LOFAR-teleskopet där Sverige också deltar), observationer av mikrovågsbakgrundsstrålning (med den europeiska Planck-satelliten) samt infraröda studier av de tidigaste galaxerna (med det framtida James Webb-rymdteleskopet). Alla dessa observationer är mycket utmanande, eftersom de avlägsna signalerna är så svaga.

Under konferensen kommer forskare att diskutera hur man bäst ska använda de olika observationerna för att nå en bättre förståelse av återjoniseringen och de första generationerna av stjärnor och galaxer, med andra ord hur allting som vi ser i universum idag, började.

På Institutionen för astronomi forskar Garrelt Mellema genom datorsimuleringar av återjoniseringen och Göran Östlin genom observationer av galaxer. Deras forskning ingår i Oskar Klein centret, som också delvis sponsrar konferensen. Övriga sponsorer är NORDITA, Vetenskapsrådet och NordForsk.

Konferensens hemsida Kontakt:

Garrelt Mellema, Tfn: 08-5537 8552, garrelt@astro.su.se