ELT
Bilden visar hur man föreställer sig ELT i landskapet i Atacamaöknen. Bild: ESO

ESO (European Southern Observatory) är en europeisk organisation med 16 medlemsländer,  varav Sverige är ett. ESO driver världens mest framgångsrika optiska observatorium i Chile, där den viktigaste komponenten är VLT (the Very Large Telescope). VLT består av fyra teleskop, vardera med en spegeldiameter av 8,2 meter. Nu är ESO i färd med att bygga ett ännu större teleskop, the Extremely Large Telescope (ELT) som kommer att ha en spegeldiameter på hela 39 meter, och som kommer att bli världens utan jämförelse största teleskop. ELT kommer att göra det möjligt att studera ljussvagare (t.ex. mer avlägsna eller mindre massiva) objekt än dagens teleskop och dessutom med en bildskärpa som är upp till fem gånger bättre (viktigt för att studera bl.a. exoplaneter). De kameror och spektrografer som ELT kommer att utrustas med byggs av konsortier av europeiska institut och som ersättning för sina arbeten får de garanterad observationstid med ELT. Den resterande observationstiden delas ut till projekt som granskas utifrån deras vetenskapliga kvaliteter, men konkurrensen är ofta väldigt hård.

Sverige är genom Swedish ELT Instrumentation Consortium (SELTIC) och tack vare stöd från Vetenskapsrådet (VR) redan involverade i ett instrument, nämligen HIRES (high resolution spectrograph). Som namnet antyder kan HIRES ta spektra med väldigt hög upplösning och användas för att t.ex. detektera exoplaneter och deras atmosfärer. Nu har VR beslutat att finansiera svenskt deltagande i ytterligare ett ELT-instrument: MOSAIC, en multi-objekt-spektrograf som kan observera upp till 300 objekt samtidigt (till skillnad från HIRES som observerar ett i taget) och därför kommer att vara mycket effektivt för att göra stora genommönstringar av stjärnhimlen, t.ex. av avlägsna galaxer som i universums barndom sände ut det ljus vi nu ser. Svenska astronomer kommer med sitt deltagande i HIRES och MOSAIC därför ha ypperliga förutsättningar att aktivt bidra till nya revolutionerande observationer och resultat med ELT. SELTIC är ett samarbete mellan Stockholms (värduniversitet), Lunds och Uppsala universitet.

För mer info, kontakta Göran Östlin, ostlin(snabel-a)astro.su.se