HD 209458 b
I illustrationen av planetsystemet är stjärnans, planetens och planetbanans storlekar skalenliga. Den första figuren visar hur ljuset från systemet avtar under okultationen (då planeten går bakom stjärnan. Den andra figuren visar hur ljuset hade avtagit om planeten varit lika reflekterande som Jupiter. Bild: A. Brandeker.

Mätningen visar att planeten bara reflekterar 10% av ljuset, vilket är jämförbart med asfalt och mindre än en femtedel så mycket som Jupiter. Detta bekräftar en 22 år gammal förutsägelse om att heta jätteplaneter some denna borde vara mörka. Att planeten är så mörk tros bero på Rayleigh-spridning av ljus i väte-atmosfären i kombination med effektiv absorption från natrium i gasform. Eftersom blått ljus absorberas mindre effektivt av natrium gör detta det reflekterade ljuset mörkblått till färgen.

Studien som publiceras i Astronomy & Astrophysics Letters (659, L4)  leds av Alexis Brandeker vid Institutionen för astronomi inom Stockholms universitet och inkluderar även Göran Olofsson vid institutionen.

Kontakt: Alexis Brandeker, alexis(snabel-a)astro.su.se