GAHAL loggo

Fredagen den 6 november släpps för allmänheten den största uppsättningen av uppmätta stjärnhalter som någonsin sammanställts från Galactic Archaeology with HERMES (GALAH) -projektet, vars mål är att undersöka utvecklingen av stjärnor och kemiska element i Vintergatan. Observationerna har gjorts med hjälp av ett instrument som heter High Efficiency and Resolution Multi-Element Spectrograph, eller HERMES, som är anslutet till Anglo Australian Telescope (AAT) vid Australian Astronomical Observatory, Siding Spring, New South Wales.

Databasen består av mer än 500 GB information som samlats in från mer än 30 miljoner enskilda mätningar för totalt 600 000 stjärnor. Karin Lind vid Stockholms universitet har som del av det större GALAH-teamet haft en drivande roll i analysarbetet och den publikationen som medföljer datasläppet (inskickad till Monthly Notices of the Royal Astronomical Society) är ledd av Sven Buder, Linds tidigare doktorand och nu en postdoktor vid Australian National University i Canberra.

GALAH-undersökningen fortsätter observationerna och tar därmed internationell ledning i begynnelsen av högupplöst spektroskopi i miljonstjärneklass.

GALAH press release (136 Kb)