
Bilderna visar en del av det Stora Magellanska molnet, en satellitgalax till Vintergatan. Varje bild är tagen med olika instrument/kameror på James Webb-teleskopet och visar en mängd stjärnor som var och en kan urskiljas i de extremt högupplösta bilderna. I bilden tagen med MIRI kan man även se strålning från interstellärt stoft i galaxen. De fantastiskt skarpa bilderna visar att inställningsfasen för Webb-teleskopet har gått mycket bra och lovar gott för de framtida observationerna.
Forskare från Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet är inblandade i en mängd JWST-projekt som kommer, med start i sommar, få sina observationer genomförda. De vetenskapliga målen med dessa projekt inkluderar bland annat exoplaneter, supernovor, stjärnhopar, och de allra första galaxerna. Forskare från institutionen är även med i konsortiet som byggt MIRI, och är därmed en del av ett internationellt forskarlag som har direkt tillgång till data från detta instrument.
NASA:s blog
Rymdstyrelsen blog om JWST
JWST-projekt och kontaktpersoner vid institutionen:
- Allmänt om JWST: Jens Melinder (jens@astro.su.se)
- MIRI och Sveriges bidrag till JWST: Göran Östlin (ostlin@astro.su.se), Jens Melinder (jens@astro.su.se)
- Exoplaneter: Alexis Brandeker (alexis@astro.su.se), Markus Janson (markus.janson@astro.su.se)
- Planetbildning och unga stjärnor: Göran Olofsson (olofsson@astro.su.se), Arjan Bik (arjan.bik@astro.su.se)
- Supernovor: Claes Fransson (claes@astro.su.se), Peter Lundqvist (peter@astro.su.se)
- Unga stjärnhopar och stjärnbildning: Angela Adamo (angela.adamo@astro.su.se)
- Gravitationslinsade galaxer i det tidiga universum: Thøger Rivera Thorsen (trive@astro.su.se)
- Hur de första galaxerna utvecklades och bildades: Göran Östlin (ostlin@astro.su.se), Matthew Hayes (matthew@astro.su.se), Arjan Bik (arjan.bik@astro.su.se), Jens Melinder (jens@astro.su.se)